10 Miljoen Bomen Logo

Nieuwsbrief PBM

Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.

Iets te melden?

Een kapotte wegwijzer gezien? Een marter gespot? Of zin om zelf je tuin in te richten?

laat_het_ons_weten

Onze partners

rlpz

met ondersteuning van:

Nieuws

Europese topnatuur in Halle versterken en verbinden, daar draait het nog steeds om in het Plan Boommarter. Stad Halle, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei engageerden zich hiervoor op 6 februari 2014 in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst waarbij de middelen en concrete doelstellingen tot 2020 vastgelegd worden. 

Plan Boommarter staat voor verbindingen. Verbindingen tussen onze verschillende natuurgebieden, en verbindingen met onze tuinen. Zodat plant en dier er zich volledig thuis kunnen voelen. Op zondag 17 november kwamen zo'n 40 enthousiaste vrijwilligers mee helpen aan deze verbindingen. Op een uur tijd werd meer dan 200 meter houtkant aangeplant. Een groot succes!

Regionaal Landschap zorgde ook dit jaar samen met Stad Halle en Plan Boommarter voor mobiele fruitpers. Meer dan 5.000 kilo fruit werd er geperst!

Onder milde temperaturen en vergezeld van een waterzonnetje hebben zo'n 38 boomgaardeigenaren sappige appels en peren geperst in de voor de gelegenheid uitgenodigde mobiele fruitpers. Vanaf 8.30 uur draaide de fruitpers op volle toeren. In totaal zorgde het lekkers van de natuur voor meer dan 3.000 liter natuurlijk fruitsap.

Het infostandje van Plan Boommarter, Natuurpunt Halle en de stad Halle werd goed bezocht en de folders vlogen de deur uit. Kindjes kregen een mooie poster van Plan Boommarter.

En de winnaars zijn... Mira Vermeulen en Alain Deprez! De prijs wordt dit jaar verdeeld onder 2 winnaars. Alain plantte 75 haagplanten en een kleine hoogstamboomgaard, Mira verfraaide haar tuin met 51m haag en 9 fruitbomen. De prijs wordt binnenkort uitgereikt.

Proficiat!

Wil jij ook jouw tuin vergroenen? Kijk dan hier hoe je zelf aan de slag kan.

promo-afb2

Een detail, een herkenbaar vergezicht of dat typische kapelletje. Je moet je ogen open houden tijdens de fotozoektocht! Plan Boommarter stippelde een route uit doorheen zijn gebied, en legde enkele mooie plekjes vast op foto. Weet jij waar deze getrokken zijn? Als je de foto's in de juiste volgorde zet krijg je een woord. De juiste oplossing zit verstopt op de website!

Plan Boommarter is een natuurverbredingsproject dat de natuurgebieden ten zuiden van Halle met elkaar wil verbinden. Hiervoor zetten alle partners hun beste beentje voor: Stad Halle, Natuurpunt Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos plantten samen reeds honderden meter haag, zorgden voor een ecotunnel onder de R0 en nu is de Pijpaenshoek toe aan een grondige herinrichting. Op vrijdag 14 december wordt de eerste boom officieel geplant.

Ook de pers was aanwezig! Bekijk hier het artikel dat verscheen in de Standaard.

De Malakofftoren in Lembeek werd vorig jaar uitgeroepen als Hals paradijsplekje door het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. Op zondag 3 juni werd het paradijsplekje officieel ingehuldigd. Regen en wind kon de enthousiaste wandelaars niet tegenhouden! Vanonder de tentjes genoten we van een heerlijk ontbijt, met zicht op het prachtige (hoewel in regenwolken gehulde) landschap. De wandeling leidde ons langsheen de mooiste plekjes zoals de professioneel gerestaureerde vleermuizenijskelder. Elk jaar vinden verschillende soorten vleermuizen zoals de grootoorvleermuis en de watervleermuis hun plekje in deze kelder. Bovendien bleek hij bron te zijn van volksverhalen over geheime gangen en ontsnappingsroutes...

Tijdens de speech van de burgemeester bleef het gelukkig droog, en ook de fanfare kon zich van zijn beste kant laten zien. Met als schitterende afsluiter de levensechte vleermuis die snoepjes uit de toren gooide voor de jongsten (en stiekem ook de iets ouderen...).

Een meer dan geslaagde inhuldiging!

Wil jij het prachtige Plan Boommartergebied beter leren kennen? Dat kan! Plan Boommarter stippelde twee routes uit: een korte (4,4 km) en een lange (11,3 km), die je dwars door het gebied leiden. Je komt langs de mooiste plekjes en ontdekt bijna vergeten voetwegen en prachtige vergezichten.

Ook nieuwsgierig? Hier lees je er meer over en kan je de volledige kaart downloaden. Je kan ze ook ophalen bij de dienst toerisme en de dienst milieu van de Stad Halle.

Met de koesterster bekroont de Provincie Vlaams-Brabant jaarlijks inspirerende projecten ten voordele van de biodiversiteit . Uit de 33 projecten werden vijf winnaars gekozen. Plan Boommarter ontving een ster in de categorie “nazorg en opvolging”. Deze ster beloont het vele werk en is een stimulans om er mee door te gaan.
Meer info over de koesterburen: www.koesterburen.be